زعفران چیست؟
زعفران یا زَرپَران (Crocus sativus) گیاهی است از تیره زنبقیان گرانترین ادویه ایرانی است که در آشپزی کاربرد دارد. پیاز زعفران، یک پوشال قهوه ای رنگ دارد که از آن نگهداری میکند. پس از این که پیاز این گیاه کاشته میشود، فرایند رشد آغاز شده و یک ساقه (تیج) درست میشود و سر آن غنچه میزند. کلاله و خامه زرشکی رنگ وگل زعفران برداشت و پس از باز کردن گل زعفران، آن را خشک میکنند . از وسط پیاز یا قاعده ساقه، تعدادی برگ باریک و دراز خارج میشوند. از وسط برگها، ساقهای گلدار بیرون میآید که به یک تا سه گل منتهی میشود. بعضی واریتهها به رنگ گلی یا ارغوانی باشند. گلها دارای ۳ پرچم و یک مادگی منتهی به کلاله سهشاخه به رنگ قرمز متمایل به نارنجی هستند. قسمت مورد استفاده گیاه زعفران انتهای خامه و کلاله سهشاخه است که به نام زعفران مشهور است و معطر و کمی تلخ است.

ساختار گیاه زعفران
- پیاز زعفران: با پوستهای قهوهایرنگ که از ساقه و جوانه محافظت میکند.
- ساقه (تیج): پس از کاشت، ساقه رشد میکند و سر آن غنچه میزند.
- کلاله و خامه: قسمت زرشکی رنگ گل که همان زعفران قابل استفاده است.
- برگها: باریک، نوکتیز و به رنگ سبز تیره در بالا و روشنتر در پایین.

